6 SEO tips bij de lancering van een nieuwe website

Bij de ontwikkeling van een nieuwe website is het ontzettend belangrijk om SEO te waarborgen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er de afgelopen jaren flinke SEO blunders gemaakt. Hierbij kun je denken aan organisaties zoals De Rabobank,AD.nl en Transavia. Iedere keer sta ik er weer versteld van dat dit anno 2015 nog steeds gebeurt. Het vergeten van SEO heeft niet alleen effect op de bezoekers en de ranking in Google, maar kost ook veel geld en conversies. In dit artikel zal ik zes belangrijke SEO stappen benoemen die bij de lancering van een nieuwe website noodzakelijk zijn.

TIP 1: MAAK EEN 301 MATRIX

Voordat de nieuwe website live gaat moet je eerst alle url’s van de oude website in kaart brengen. Deze url’s zul je vervolgens naar de pagina’s binnen de nieuwe website moeten doorverwijzen. In vakjargon wordt dit een 301 matrix genoemd. Het is ontzettend belangrijk om oude url’s goed door te verwijzen en wel om de volgende redenen:

 1. Bezoekers vanuit Google blijven op werkende pagina’s binnenkomen en krijgen geen 404 pagina te zien. Een 404 pagina wil zeggen dat de pagina’s die je vanuit Google wilt bereiken niet meer bestaan. In veel gevallen zal de bezoeker bij een 404 melding de website verlaten.
 2. Wanneer je de oude url’s niet doorverwijst, dan zal Google deze niet opnemen in de zoekresultaten. Dit betekent dat deze url’s binnen 14 dagen uit de zoekresultaten zullen verdwijnen. Vaak zul je in de statistieken (o.a. Google Analytics) dan ook een bezoekersdaling terugzien.
 3. Posities waarborgen is gemakkelijker dan terugveroveren. Met name in de financiële- en reisbranche is SEO een zeer competitieve markt. Een verloren positie is vaak lastig terug te veroveren. Dit kan uiteindelijk veel geld kosten.

Het lijkt een enorme klus om oude url’s in kaart te brengen. Toch valt dit mee. Met tools zoals Screaming Frog kun je relatief eenvoudig een uitdraai van je website maken. De output wordt vervolgens overzichtelijk naar Excel geëxporteerd, waarbij alles in kolommen en tabellen wordt gerangschikt. Bij kleinere websites kun je dit ook handmatig doen, door in Google gebruik te maken van “site:domeinnaam”. Op deze wijze krijg je precies te zien hoeveel pagina’s Google heeft geïndexeerd. De afbeelding hieronder laat bijvoorbeeld “site:abnamro.nl” zien. Hier is te zien dat er ongeveer 14.300 pagina’s van Abnamro.nl . In dit geval weet je al dat het een behoorlijke klus gaat worden en dat je gebruikt zult moeten maken van software.

Het doorverwijzen van oude url’s naar de nieuwe pagina’s kan veel werk zijn. Deels zul je dit geautomatiseerd kunnen doen, maar deels zal dit ook handmatig moeten gebeuren. Je zult hierbij altijd een expert moeten inschakelen.

TIP 2: INDEX EN FOLLOW INSCHAKELEN

Een nieuwe website wordt meestal in een testomgeving ontwikkeld. Vaak wordt in de broncode de metatags noindex en nofollow toegevoegd. Hiermee kunnen zoekmachines zoals Google de testwebsite niet scannen en in de zoekresultaten opnemen.
Wanneer de website uit de testomgeving wordt doorgezet naar de live omgeving, dan komt het regelmatig voor dat hierbij de noindex en nofollow aanwezig blijven. Google zal de nieuwe website niet kunnen vinden. Zorg er daarom altijd voor dat je na livegang een extra controle uitvoert en de metatags index en follow toevoegt. Een handige tool voor controle is SeeRobots.

De afbeelding hieronder toont de noindex en nofollow van de nieuwe website van Transavia op 12 februari 2015. Dit is dus hoe het niet moet!

TIP 3: GEBRUIK VAN TITELS EN META BESCHRIJVINGEN

Met een titel en meta-beschrijving kun je er voor zorgen dat je website beter opvalt in de zoekresultaten. Daarnaast heeft de titel ook een positief effect op SEO. Mijn advies is om in de titel de zoektermen te gebruiken die het meest waardevol zijn.
De meta-omschrijving geeft de gebruiker een indruk van wat er op de site te vinden is. Wanneer je geen meta-omschrijving aan je pagina’s hebt toegevoegd, dan zal Google zelf bepalen welke beschrijving het beste bij de zoekopdracht aansluit. Belangrijk om te weten is dat de meta-beschrijving geen effect heeft op de ranking in Google.

Hieronder vind je een voorbeeld van KLM.nl. Hier is duidelijk te zien dat in de titel de nadruk wordt gelegd op goedkope vliegtickets. De meta omschrijving zorgt ervoor dat je als bezoeker precies weet wat je kunt verwachten.

Onderstaande voorbeeld is van Transavia. Hier is te zien dat de titel nietszeggend is. Mijn voorkeur zou “goedkope vliegtickets” zijn. De meta-omschrijving is Engelstalig, terwijl de website op Nederland is gericht. Dit kan stukken beter!

Een aantal handige tips

 • Zorg er altijd voor dat je unieke titels en meta-beschrijvingen gebruikt. Op deze wijze sluit iedere pagina aan bij de zoekopdracht van een gebruiker. Bij een uitgebreide website kan dit veel werk zijn. Mijn advies is dan om vanuit Google Analytics inzichtelijk te maken welke pagina’s het waardevolst zijn.
 • In bovenstaande voorbeeld zag je dat bij KLM de titel iets wordt afgekapt. Zorg er daarom voor dat een titel maximaal 50 – 60 tekens lang is. Voor een meta-beschrijving hanteer ik altijd een maximum van 150 tekens.

TIP 4: OPBOUW URL STRUCTUUR

Een zoekmachinevriendelijke url gebruik je in eerste instantie zodat de zoekmachine de website goed kan vinden. Toch is het ook handig voor de bezoeker, zodat hij weet wat hij op de website kan verwachten. Een goede URL ziet er als volgt uit:

Zoals je hierboven kunt zien wordt er gebruik gemaakt van een overzichtelijk structuur en wordt een koppelteken (-) gebruikt. Mijn advies is om geen underscore (_) te gebruiken. Zoekmachines zoals Google zien bij een koppelteken dat het daadwerkelijk om meerdere woorden gaat.

De meeste Content Management Systemen zoals WordPress genereren automatisch een zoekmachine vriendelijke url. Toch zijn er nog steeds veel url’s aanwezig die gebruik maken van een niet-leesbare structuur, zoals onderstaand voorbeeld.

Een betere optie zou zijn: http://www.hengelo.nl/gemeentebalie. Op deze wijze weet de zoekmachine waar de website over gaat.

Zoekmachine vriendelijke url’s kun je meestal in het CMS aanpassen. Let op: wanneer je dit tussentijds aanpast, zul je wel een 301 matrix moeten aanleggen. De oude url’s zijn namelijk niet meer werkzaam.

TIP 5: DOORVERWIJZEN WWW VS. NON-WWW

In bepaalde situaties kan het voorkomen dat een website zowel via http:// als via http://www. te bereiken is. Het voorbeeld hieronder is de website van de Gemeente Hengelo, die zowel via http:///www.hengelo.nl als http://hengelo.nl te bereiken is.

Steeds meer websites maken tegenwoordig gebruik van een versleutelde verbinding. Dit wordt ook wel een https:// certificaat genoemd. Hiermee worden de gegevens van de gebruiker via een beveiligde verbinding verstuurd. Wanneer ik https://www.hengelo.nl bezoek, dan wordt onderstaande melding getoond.Je kunt de www en non-www instellingen meestal in het controlepaneel van je domeinnaam wijzigen. Ook hebben Content Management Systemen zoals WordPress de mogelijkheid om dit automatisch door te verwijzen. Hiermee voorkom je dat er in Google meerdere varianten van je website worden geïndexeerd en voorkom je dubbele content. Een ander voordeel is dat je er voor zorgt dat alle linkracht van verwijzende websites op één variant gecentreerd wordt.

Als bezoeker van de website zou ik ontzettend schrikken. Je krijgt in Chrome namelijk de melding dat de website mijn gegevens probeert te stelen. Mijn advies is om er voor te zorgen dat een https:// verbinding altijd correct werkt. Daarnaast heeft Google onlangs aangegeven dat sites met een https:// verbinding voordeel kunnen hebben in de ranking in Google.

TIP 6: INTERNE EN EXTERNE LINKSTRUCTUUR

De interne en externe linkstructuur zal zeer bepalend zijn of je website succesvol wordt of niet. De interne linkstructuur gaat met name over de (navigatie-) opbouw van je website. Je wilt de belangrijkste pagina’s zo goed mogelijk naar voren laten komen. Bij de externe linkstructuur wordt voornamelijk gekeken naar het aantal verwijzende websites die een linkje naar jouw site hebben aangelegd. Aangezien dit hoofdstuk behoorlijk de diepte in kan gaan, wil ik alleen een aantal belangrijke basiselementen belichten.

Interne linkstructuurHet is belangrijk om over de (navigatie-) opbouw van je website goed na te denken. Zorg er voor dat de belangrijkste pagina’s niet te diep in de website verstopt zijn. Je wilt met deze pagina’s namelijk goed scoren in Google. De website van De Bijenkorf.nl is een prachtig voorbeeld. Zoals je hieronder kunt zien bestaat de navigatie uit de 10 belangrijkste categorieën. Aan hand hiervan weet de zoekmachine waar de meeste aandacht naar toe zal moeten gaan.

Teveel items in de hoofdnavigatie zorgt er voor dat de interne linkkracht wordt versnipperd. Hierdoor zul je vervolgens meer moeite moeten doen om deze pagina’s goed te laten ranken. Ook zul je gebruik moeten maken van breadcrumbs. Hiermee zie je precies het pad wat je hebt gevolgd en weet onder welke hoofdcategorie de pagina valt.

Het voorbeeld hierboven laat zien dat de Bijenkorf.nl hier goed van gebruik maakt. Het zorgt ervoor dat de gebruiker precies weet waar hij zich bevindt. Daarnaast kunnen zoekmachines de pagina’s met elkaar in verband brengen en indexeren.

Externe linkstructuurZoals je misschien weet zijn er bij Google honderden factoren aanwezig die de ranking van je website bepalen. Het aantal (kwalitatieve) verwijzende websites naar die van jou is er hier één van. De afgelopen jaren heeft Google meerdere updates in het algoritme doorgevoerd. Dit heeft er toe geleid dat er steeds meer naar de kwaliteit van je linkprofiel wordt gekeken. In het geval van De Bijenkorf.nl zijn linkjes van kleding en woonwebsites relevant. Linkjes vanaf autowebsites zijn dus irrelevant. Naast de standaard aanmeldingen op portalen (startpagina), zul je steeds creatiever moeten denken. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van persberichten, blogartikelen en videoblogs. Het delen hiervan en de sociale interactie hierop hebben een veel grotere kwalitatieve waarde dan de standaard aanmeldingen op portalen.

HANDIGE TIPS

 • Onderzoek altijd op welke keywords / pagina’s je doelgroep op de website binnenkomt. Aan hand hiervan kun je de meest waardevolle pagina’s van de juiste teksten, titels en meta-beschrijvingen voorzien. Je hiervoor de zoekwoordplanner van Google gebruiken.
 • Met Google AdWords kun je herleiden welke zoektermen voor kwalitatief verkeer en conversies zorgen. Deze zoektermen kun je vervolgens weer gebruiken voor de organische optimalisatie.
 • Installeer de laatste versie van Google Analytics. Hiermee kun je waardevolle informatie verzamelen en bepalen waarop de focus moet komen te liggen.
 • Zorg er altijd voor dat je Google Webmastertools hebt geactiveerd. Hiermee kun je gratis inzicht krijgen in de werking van je website. Denk onder andere aan de snelheid van de website, het aantal geïndexeerde pagina’s en de zoekopdrachten waarop gebruikers op je website binnenkomen.
 • Maak gebruik van een XML sitemap en dien deze in bij Google Webmastertools. Hiermee zorg je ervoor dat alle url’s keurig geordend staan. Met een XML sitemap zal Google je website niet sneller indexeren, maar krijg je wel terugkoppeling over het verloop van de indexatie en eventuele foutmeldingen.
 • Let op de snelheid van je website! Probeer JavaScript en CSS bestanden zoveel mogelijk tot één bestand samen te voegen en te comprimeren. Een snellere website heeft een positief effect op Google en zorgt voor een betere ervaring voor de bezoeker.
 • Zorg ervoor dat je de belangrijkste sociale accounts in bezit hebt. Bij bijvoorbeeld Google+ heb je de mogelijkheid om je website en het account aan elkaar te koppelen. Hierbij zal de bij zoekopdrachten op je merknaam aan de rechterkant in de zoekresultaten een Google+ box tevoorschijn komen. Je kunt trouwens via de volgende link controleren welke sociale accounts nog beschikbaar zijn.

TOT SLOT

Bij de lancering van een nieuwe website komt veel kijken. Hierbij zul je SEO immers moeten waarborgen. Posities kwijtraken gaat snel, maar terugveroveren is zeer lastig. Mijn advies is om altijd een expert in te schakelen die je van A tot Z begeleidt.