Chatbot voor Het Stedelijk Lyceum

Interactieve schoolkeuzetest

Ter promotie van de open dagen 2018 van Het Stedelijk Lyceum, heeft Gladior een chatbot ontwikkeld in de vorm van een schoolkeuzetest. Deze helpt kinderen uit groep 8 (en hun ouders) op een interactieve wijze bij de keuze van één van de locaties van Het Stedelijk Lyceum. Onder het motto: “Wij hebben een school die bij jou past!” is er een innovatieve campagne gelanceerd in aanloop voor deze open dagen in januari 2018.

Resultaten chatbot

In totaal is de schoolkeuzetest ruim 900 keer ingevuld. Door middel van gerichte campagnes op Facebook, Instagram en in het Google Display Netwerk is de doelgroep voor Het Stedelijk Lyceum bereikt.  Binnen de geschatte doelgroep van ouders en kinderen in en rondom Enschede is dit een zeer hoog conversieratio van 20%. Van de begonnen gebruikers heeft ruim 79% de test afgerond en een locatie-advies gekregen.

Het Stedelijk Lyceum Enschede
Het Stedelijk Lyceum is een scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs met verschillende locaties in Enschede. Deze locaties hebben elk hun eigen unieke kracht en focus. Zo biedt College Zuid een sportstroming aan en kun je bij Kottenpark theaterlessen volgen. In totaal zijn er 6 locaties die scholing aanbieden voor alle niveaus. Van praktijkonderwijs tot gymnasium.

Open dagen 2018
Elk jaar worden er voor de groep 8 leerlingen van basisscholen in de buurt open dagen georganiseerd. De kinderen kunnen dan (vaak samen met hun ouders) een kijkje komen nemen op de school en in de klassen. Want hoe ziet het scheikundelokaal eruit, en wat kun je eten in de kantine? Na de open dagen wordt de aanmeldprocedure gestart.

Bekijk de video voor een preview van de chatbot!  

Doelstelling

Het doel van alle online campagnes en de chatbot was de promotie van de open dagen 2018. Deze worden ingezet door Het Stedelijk Lyceum om nieuwe leerlingen voor het aankomende schooljaar te werven.

Door de online kanalen en de boodschap af te stemmen op de doelgroep, heeft Gladior voor een grote online zichtbaarheid van Het Stedelijk Lyceum gezorgd. De chatbot is hierbij van grote toegevoegde waarde geweest. Het Stedelijk Lyceum heeft hiermee een innovatieve én onderscheidende tool in handen.

Werkwijze

Er zijn veel factoren waar ouders en hun kind rekening mee moeten houden bij de keuze voor een middelbare school. Om hen te ondersteunen in de keuze voor een geschikte locatie van Het Stedelijk Lyceum, heeft Gladior een schoolkeuzetest opgezet in de vorm van een chatbot. Op basis van de gegeven antwoorden wordt er na afloop van de test een geschikte locatie van Het Stedelijk Lyceum gepresenteerd, welke het beste aansluit bij de voorkeuren van het kind in zijn of haar ouders.

Er is gekozen om de chatbot eenvoudig te houden. We hebben gezamenlijk met Het Stedelijk Lyceum de unieke kenmerken per locatie gedefinieerd. De antwoorden op vragen hebben we afgestemd op de kenmerken van de locaties. Om de chatbot interactief te maken (en aan te laten sluiten bij de jonge doelgroep) hebben we deze verrijkt met gifjes en afbeeldingen.

De chatbot is zowel op Facebook Messenger als de website gelanceerd. Hierdoor was deze op verschillende platformen te bereiken voor de doelgroep.

Chatbots complex?

Chatbots bestaan er in vele vormen en maten. Zoals ogenschijnlijke eenvoudige, maar zeer handige chatbots met suggesties voor recepten (Allerhande) of een bot die je nieuwsupdates geeft (NOS). Daarnaast bestaan er ook veel meer complexe chatbots die organisaties ondersteunen en de (online) klantenservice effectiever in te zetten. Je kan ook al een vlucht boeken via de chatbot van KLM. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Chatbots hoeven niet per definitie groots en complex te zijn. Door deze klein te houden, kunnen ze snel worden opgezet en dienen ze één duidelijk doel. Zoals een schoolkeuzetest!