Hoe we een organische top 3 positie behaalden op een zoekterm met 22K zoekvolume

Organische top 3 positie op zoekterm ‘financial lease’

De samenwerking tussen Gladior en Autofinancier (het bedrijf achter de website financialleasezzp.nl) is sinds de start in 2014 gericht op het ontzorgen van Autofinancier in de uitvoer van diverse online marketing activiteiten en ieder jaar groei te realiseren voor  de websites van Autofinancier. Daarnaast voorziet Gladior Autofinancier van strategisch advies en fungeren wij als klankbord. 

Doordat de markt en concurrentie van financialleasezzp.nl sterk veranderd is in de afgelopen jaren, bewegen wij mee en passen onze dienstverlening en inspanningen hierop aan. De belangrijkste focus lag het afgelopen jaar op het optimaliseren van de website financialleasezzp.nl en het verbeteren van de organische positionering op de zoekterm ‘financial lease’ voor financialleasezzp.nl. 

Over Autofinancier

Autofinancier is de organisatie achter onder meer de websites autofinancier.nl en financialleasezzp.nl.

Financialeasezzp.nl is dé online specialist in auto leasen voor ZZP’ers in Nederland. Op de website is een ruime voorraad nieuwe en gebruikte personenauto’s en bedrijfsauto’s te vinden die worden aangeboden door universele autobedrijven en merkdealers uit heel Nederland. Financial Lease ZZP verzorgt de afhandeling van de financial lease aanvraag en heeft klanttevredenheid en een vlotte dienstverlening hoog in het vaandel staan. Dit resulteert dan ook in een klanttevredenheidscijfer van 9,4.

Op de website Autofinancier.nl kan men terecht voor zowel zakelijke als particuliere autolease. Autofinancier.nl vind het belangrijk om goede en eerlijke adviezen te geven over privé lease, aangezien steeds meer mensen hier gebruik van maken. Daarom maken zij privé lease geheel op maat en bieden zij de laagste leaserente aan.

“Dankzij Gladior is onze positie in de markt de afgelopen jaren flink verbeterd, met als gevolg zelfs een top 3 positie op de zoekterm ‘financial lease’!

Vooral doordat Gladior snel reactie geeft, proactief meedenkt en veel kennis en expertise in huis heeft, is de samenwerking erg prettig. Daarnaast zijn ze bereid om nieuwe dingen uit te proberen en willen zij nét een stapje extra zetten voor de klant”.”.,,

logo autofinancier


Laurens Keijzer 
Mede-eigenaar Autofinancier

Situatie

Bij aanvang van de samenwerking in 2014 zag het speelveld voor Financialleasezzp.nl er heel anders uit. Er waren niet veel concurrenten in de markt en Google Ads (destijds AdWords) was in grote mate verantwoordelijk voor het verkeer én leads.

De concurrentie nam rond 2016 steeds meer toe, waardoor de klikprijzen voor zoektermen een vlucht namen en het inzetten van Google Ads zoeknetwerk minder interessant werd voorfinancialleasezzp.nl. Gezamenlijk hebben we besloten niet meer te investeren in Google Ads om via dit kanaal verkeer naar de website te sturen en leads binnen te halen.

Deze ontwikkelingen, meer concurrentie en hoge klikprijzen, zorgden ervoor dat een hoge en sterke organische positionering nog belangrijker werd.

Financialleasezzp.nl heeft altijd de doelstelling gehad om op de zoekterm ‘financial lease’ een organische top 3 (liefst top 2) positionering te hebben. Hier zijn we vanaf de start van de samenwerking mee aan de slag gegaan. De website heeft bijvoorbeeld in de afgelopen jaren meerdere transformaties ondergaan om ervoor te zorgen dat deze bleef aansluiten op de behoefte van de bezoeker. Door de ontwikkelingen in Google Ads werd dit urgenter en hebben we onze focus volledig ingezet op de organische positionering op de zoekterm ‘financial lease’.

Hoe is dit bereikt?

Om ervoor te zorgen dat een organische top 3 positie ook haalbaar is, hebben we eerst een analyse gemaakt welke werkzaamheden uitgevoerd moesten worden. Om tot de juiste inzichten te komen, is er gebruik gemaakt van data uit diverse bronnen, zoals Google Search Console, ContentKing, GTmetrics, Majestic SEO en Screaming Frog.

Op basis van deze analyse zijn diverse aandachtspunten naar voren gekomen, waar zowel Gladior, de webbouwer en Autofinancier mee aan de slag zijn gegaan. Door het rechtstreekse contact met de webbouwer kon er snel geschakeld worden in uitvoer van werkzaamheden.

We hebben niet alleen gekeken naar verbeterpunten aan de ‘voorkant’ van de website, maar ook naar de ‘achterkant’. Hieronder valt onder meer de server waar de website op draait als de de hosting van de website. We hebben de webbouwer van advies voorzien en gezamenlijk ervoor gezorgd dat deze zaken werden aangepakt.

De content op de website is door Autofinancier behoorlijk uitgebreid en heeft een duidelijke structuur gekregen, zodat de informatie voor zowel de bezoeker als de zoekmachine makkelijk en snel te vinden is.

Resultaten

De uitvoer van deze werkzaamheden hebben verschillende effecten gehad op de snelheid van de website, de organische posities en de prestaties van het organische verkeer op de website.

De snelheid van de website meten we via GTmetrix. De laadtijd van de website is verbeterd. Lag de gemiddelde laadtijd van een pagina juli 2017 gemiddeld op 2,3 seconden, is dit in november 2018 verbeterd naar 1,7 seconden.

Het belangrijkste resultaat is dat Financialleasezzp.nl al een paar maanden een stabiele top 3 positie heeft, waarbij het nog stuivertje wisselen is op positie 2 en 3. Deze organische positionering op een short tail zoekterm met een zoekvolume van ruim 22.000 zoekopdrachten per maand in een sterk concurrerende markt is met recht een prestatie om trots op te zijn!

Het verbeteren van de organische positie, in combinatie met de stijging in zoekvolume op de zoekterm heeft geresulteerd in een verschuiving van websiteverkeer. Was het aandeel organisch verkeer in 2014 en 2015 nog ‘maar’ 35%, is dit de afgelopen 2 jaar verschoven naar 75% met een continue stijging in bezoekersaantallen vanuit deze verkeersbron.

Het organische verkeer is in 2018 (cijfers t/m oktober) ten opzichte van heel 2017 bijvoorbeeld al met 75% gestegen en in vergelijking met 2016 zelfs met 160% gestegen. En dat terwijl dit jaar nog niet eens voorbij is.

In onderstaande grafieken zijn de maanden augustus t/m september 2018 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hierbij is in beide grafieken te zien dat zowel het aantal klikken als het aantal vertoningen dit jaar vele malen hoger ligt dan vorig jaar.

Kijken we naar de groei in leads vanuit organisch verkeer, dan hebben we in 2018 al een groei gerealiseerd van 55% ten opzichte van heel 2017 en 275% ten opzichte van 2016.

Bron: search console

Hoe verder?

De werkzaamheden hebben geresulteerd in mooie cijfers en een goede organische positionering, maar dat betekent niet dat we nu achterover gaan leunen. Integendeel, het is nu juist van belang om door te blijven werken om deze cijfers en resultaten vast te houden en nog verder te verbeteren. Positie 1 lonkt 😉

Daarnaast werken we in een markt waarin de technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en wij onze klanten klaar willen stomen voor de toekomst. We kijken daarbij goed of de ontwikkelingen passen bij de fase waarin de klant zich bevindt.

Ook Autofinancier volgt deze ontwikkelingen en wil blijven investeren in zijn websites en marktpositie. We hebben de doelen en plannen voor de aankomende jaren helder en gaan ons weer inzetten om nieuwe mijlpalen te behalen.