YouTube for Performance: een nieuwe manier van adverteren

Door Google werden we uitgenodigd voor één van de eerste trainingen over YouTube for Performance: een nieuwe manier om video als middel in te zetten om conversies te genereren. Voordat we hier op ingaan, eerst de basis die je moet weten om professioneel met YouTube als marketingkanaal aan de slag te gaan.

Waarom je als adverteerder niet meer om YouTube heen kunt

Wist je dat YouTube inmiddels meer dan een miljard gebruikers wereldwijd heeft? Dat is bijna een derde van het internet. YouTube is uitgerold in 88 landen en 76 talen. Elke dag wordt er een miljard uur video bekeken op YouTube. Bovendien is meer dan de helft van die weergaven op mobiele apparaten. Dit alles maakt YouTube een waanzinnig interessant kanaal voor jouw organisatie.

YouTube marketing: de basis

Video is de meest rijke vorm van content. Wil je een verhaal of een beleving overbrengen, is bewegend beeld dé manier om dat te doen. Zo wordt 95% van YouTube advertenties afgespeeld met geluid, wat een extra dimensie aan de ervaring toevoegt. Ook wordt er bijna 2x zoveel aandacht besteed aan een advertentie op YouTube, dan op andere social media platformen. Er zijn verschillende advertentie indelingen op YouTube, waarvan de meest bekende zijn:

 • Bumper ads: video’s van maximaal 6 seconden, die niet kunnen worden overgeslagen
 • Skippable ads: wordt vóór een video afgespeeld en kan worden overgeslagen na 5 seconden kijktijd. Indien dit gebeurt, betaal je niet voor de vertoning.
 • Non-skippable ads: video’s van maximaal 15 seconden, die niet overgeslagen kunnen worden
 • Midroll ads: dit format is alleen beschikbaar in video’s die langer zijn dan 10 minuten. Hierbij wordt de advertentie ‘tijdens’ de video vertoond, vergelijkbaar met TV reclames.  

Nieuw: YouTube for Performance

Door het enorme bereik is YouTube een fantastisch medium voor branding en naamsbekendheid. Er is geen betere plek om als adverteerder ‘jouw’ verhaal te vertellen. Maar: uiteindelijk wil je business uit jouw marketing inspanningen halen. Dat gaat verder dan alleen je naam laten zien. 86% van mensen gebruikt Google in hun overweging bij een aankoop. Echter bereik je lang niet die hele doelgroep met jouw AdWords advertentie, of (nog beter) een klik naar jouw website. Hierdoor mis je een behoorlijk aantal potentiële klanten.

85% van mensen die in Google zoeken, zitten ook op YouTube. Daarom heeft Google ‘custom intent’ targeting uitgerold: jouw doelgroep in YouTube bereiken op basis van waar ze de afgelopen 7 dagen in Google naar gezocht hebben. Deze doelgroep is zich al concreet aan het oriënteren. De kans is daarmee groot dat ze goed zullen reageren op jouw advertentie, mits deze de juiste timing, context en boodschap bevat.

Voorbeeld: een doelgroep die op zoek is naar vliegtickets

De FACT checklist

Om het meeste uit dit campagnetype te halen, heeft Google de zogenaamde FACT checklist opgesteld. Voldoe je hieraan, dan is de kans op succes uit je YouTube for Performance campagne het grootst.

 • Format: YouTube for performance is een marketing strategie waarmee je videoformaten kunt gebruiken die zijn geoptimaliseerd voor KPI’s, zoals leadgeneratie en conversies.
 • Audience: die doelgroepen target op basis van intentie signalen en Google-zoekopdrachten.
 • Creative: met creatieve video’s die de aandacht trekken en de gebruiker tot actie leiden.
 • Tracking: tijdens de campagne eenvoudig het effect bijhouden via AdWords-conversies voor duidelijke en bruikbare resultaten.

De beste advertentie voor YouTube

Het succes van je campagne is voor 50-80% afhankelijk van de advertentie. Google heeft hier een aantal ‘best practices’ over gedeeld:

 • De eerste vijf seconden zijn (zeker bij skippable ads) cruciaal. Dit vraagt om een andere opbouw van je video-advertentie dan bijvoorbeeld bij TV reclames. Maak gelijk duidelijk waar het om gaat, laat je publiek niet wachten. Vind je branding ook belangrijk? Laat je merknaam en logo dan ook direct zien.
 • Maak in je advertentie duidelijk wat je van je publiek verwacht: meer bekijken, inschrijven, kopen, solliciteren? Begin én eindig met een duidelijke call-to-action. Onder de YouTube video kun je een button toevoegen, die ook na de advertentie blijft staan.
 • Hou bij de creatie van je video-advertentie rekening met de mobiele ervaring. Je hebt maar een klein scherm, dus maak je boodschap duidelijk. Goede helderheid, scherp beeld en goed leesbare tekst.
 • Maak verschillende varianten en test wat het beste werkt. Hou daarbij rekening met de attributie van YouTube als kanaal: heeft het direct tot een conversie geleid of is de bezoeker later via een ander kanaal teruggekomen?

En nu?

De ‘custom intent’ targeting op YouTube is op het moment van schrijven nog in bèta en dus alleen beschikbaar voor accounts die gewhitelist zijn. Omdat we als Gladior zijnde intensief samenwerken met Google kunnen wij (en onze klanten) toegang krijgen tot deze functionaliteiten.