Zo maak je jouw YouTube video vindbaar

YouTube is de grootste video website ter wereld. Elke maand bezoeken meer dan een miljard bezoekers de site, die samen meer dan 6 miljard uur aan video’s bekijken. Leuk weetje daarbij: meer dan 40% wordt mobiel bekeken. Inmiddels wordt er 100 uur aan video per minuut geüpload naar YouTube. Dat is 6000 uur per uur en 144.000 uur per dag. (zie YouTube Statistics)

YouTube geeft je op de homepage suggesties in de vorm van ‘What to watch’. Je kunt op YouTube ook vrij gemakkelijk zien welke van die video’s trending zijn. Dat kan per land en in de USA zelfs per stad. (link voor Nederland) Nu wil je natuurlijk graag dat ook jouw video veel verkeer trekt, trending wordt of zelfs viral gaat op social media.

Hoe kan je video verspreid worden?

Als je een video hebt geüpload kun je deze publiceren. Vervolgens kan deze gedeeld worden op social media, ge-embed worden in andere sites, ge-bookmarked worden en mensen kunnen subscriben op je YouTube channel. Deze acties veronderstellen natuurlijk al wel dat je video door iemand gevonden is. De eerste vraag is dan ook: hoe kun je zorgen dat je YouTube video beter vindbaar wordt? We zullen in dit artikel tips geven om dat te doen.

Je video vindbaar maken

Je video kan gevonden worden in de search van YouTube, maar ook in Google resultaten. (Het is goed daarbij op te merken dat na Google, er op Youtube het meest gezocht wordt.) Je video beter vindbaar maken lijkt qua inhoud op zaken die je kent uit SEO, maar er spelen ook een aantal specifieke YouTube elementen een rol. Het is geen exacte wetenschap, net als SEO, maar er is veel over te vinden. Hieronder een opsomming van de belangrijkste zaken waar je op moet letten:

1. VIDEO KEYWORDS

Met name belangrijk als je je video ook in Google resultaten terug wilt zien. Het zal geen verrassing zijn dat dit de traffic en views naar je video behoorlijk kan verhogen. Video Keywords zijn zoekopdrachten in Google die een resultaat opleveren, waarin je ook video’s in de resultaten ziet. Een voorbeeld is ‘laminaat leggen’. In het algemeen komen deze Google resultaatpagina’s voor bij zoekopdrachten rondom how-to’s, reviews, tutorials, sport en grappige populaire onderwerpen.

Wil je kijken waar veel op gezocht wordt online? Gebruik dan de Google Keyword Planner of gebruik Google Trends. Bij Trends kun je zelfs voor ‘Zoekopdrachten in YouTube’ kiezen. (voorbeeld met ‘Game of Thrones’)

2. TITEL EN BESCHRIJVING BIJ JE VIDEO

Dit moet zo volledig mogelijk gevuld worden, als ware het een tekstuele pagina of blogpost. Hier kunnen in feite de lessen die je kent van SEO teksten hergebruikt worden. Je mag 5000 tekens gebruiken, dus je kunt je helemaal uitleven.

Tips:

 • gebruik tenminste 250 woorden voor je beschrijvende tekst
 • keyword in titel, liefst vooraan
 • keyword gebruiken in eerste 25 woorden en dan +-4 keer herhalen in je tekst.
 • eventuele links naar je website bovenaan gebruiken in tekst (beter zichtbaar en meer website traffic)
 • gebruik tags met aanvullende keywords (dit is ook belangrijk om verkeer te krijgen via de ‘gerelateerde video’s’ optie in YouTube, die hier onder andere op leunt.)

3. VUL JE CHANNEL VOLLEDIG EN MAAK PLAYLISTS

Goede inrichting van je YouTube channel is belangrijk. Vul dus alles goed en volledig in en denk hierbij ook weer aan waar je op gevonden wilt worden. (Tip: kijk ook bij Advanced settings in je channel) Heb je meer dan 10 video’s, dan helpt het YouTube om je video’s gerangschikt op onderwerp in playlists te zetten. Denk ook hier weer aan keywords waar je op gevonden wilt worden in YouTube en Google.

4. USER EXPERIENCE EN ENGAGEMENT

Dit is naast de voorgaande punten eigenlijk het belangrijkste. Hierbij komt ook het inhoudelijke aspect van video naar voren: je video moet wel goed zijn. Slechte video’s zullen niet ranken in YouTube of Google. Of zoals ik in een van de blogs las: If your video sucks, don’t bother.

YouTube gebruikt geen backlinks, zoals in SEO een belangrijk onderdeel is. Gebruikers ervaring en gebruikerssignalen (interactie) zijn daarom absoluut het belangrijkste. Als de engagement rondom je video in de vorm van subscribers, comments, likes, embeds, bookmarks of shares hoog is dan ga je ook beter vindbaar worden. Oftewel: je bent blijkbaar behulpzaam of je video is kwalitatief erg goed op enige wijze (grappig, bijzonder, inspirerend, etc).

Het is dus aan te bevelen in je video’s te vragen of mensen willen subscriben, commenten, delen of liken. Subscriben lijkt het belangrijkste hier in.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat YouTube kijkt naar views en video retentie. Retentie wil zeggen: hoe veel en hoe lang kijkt een kijker naar de video. Views in het algemeen zijn ook belangrijk. Gekochte of fake views (ja dat is te koop namelijk) zijn af te raden, YouTube detecteert dit al.

5. OVERIGE TIPS

Bovenstaande geeft het belangrijkste aan. Maar er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen of details die je kunt toepassen om de vindbaarheid te vergroten:

 • Content Marketing met je video: Video’s die iets uitleggen of een probleem op lossen kunnen erg van pas komen als mensen vragen stellen in online communities of op vraag en antwoord websites. Een video hier plaatsen en er traffic op genereren vanuit die community kan erg helpen de video meer publiek (en hopelijk interactie) te geven.
 • YouTube geeft zelf ook tips om je channel te laten groeien, je vind dat hier
 • Transscripting: Het is mogelijk om een transscript van je video te uploaden. Dat wil zeggen: volledig de gesproken tekst uitgetypt. YouTube doet dit ook automatisch, maar is er niet altijd erg goed in. Het kan lonen een transscript te uploaden bij de video. Zeker als je zorgvuldig gekozen keywords niet goed door youtube over genomen worden. Dit neemt YouTube ook mee om je video te begrijpen en ranken.
 • Gebruik video’s in blogposts op je website
 • Link actief naar je YouTube kanaal (Websites, nieuwsbrief, blog, facebook, twitter, etc)
 • Vul de beschrijving van je channel zo goed mogelijk in. Ook hier kunnen weer keywords gebruikt worden
 • Koppel je Google+ pagina met je YouTube channel
 • Google houdt van verse content op een kanaal. Regelmaat in nieuwe video’s is belangrijk.
 • Annotaties gebruiken in video’s. Je kunt tips en links in je video zetten, bijvoorbeeld worden om gebruikers aan te sporen iets te doen. (bijvoorbeeld: nu sale in onze shop, subscribe op ons channel voor je wekelijkse video, deel deze video als je waardeert wat we doen, etc)
 • Neem video apart op in een sitemap op de website. (uitleg hier)

Je resultaten meten

YouTube geeft je natuurlijk ook statistieken bij je video’s. Dit heet YouTube Analytics. Je vind hier alle statistieken van je video’s. Met name rondom de interactie en views. Ook vind je er demografische gegevens, locatie van kijkers en gebruikte devices. Handig om je publiek nog beter te leren kennen en te ontdekken wat werkt. Google Analytics kan ook gekoppeld worden aan een Channel, zo kun je nog meer meten (je vindt dat bij Advanced Setting op je channel).